CTKS Svrljig će se zvati po porf. dr Sretenu Petroviću, a postavlja se i bista u dvorištu ove ustanove!

Na poslednjoj sednici SO Svrljig predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković izneo je predlog da Centar za turizam, kulturu i sport ponese ime poznatog srpskog filozofa – rođenog Svrljižanina prof. dr Sretena Petrovića. 

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković, foto: Radio Bubamara Svrljig
Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković, foto: Radio Bubamara Svrljig

Kako je Marković obrazložio, ova ustanova kulture bi se ubuduće zvala CENTAR ZA TURIZAM, KULTURU I SPORT PROF. DR SRETEN PETROVIĆ IČE. 

Takođe, Marković je predložio da se u dvorištu CTKS Svrljig postavi bista prof. dr Sretena Petrovića.

Sreten Petrović (Svrljig, 1940 — 3. jul 2022) bio je srpski filozof, kulturolog i naučnik, redovni profesor estetike Filološkog fakulteta u Beogradu.

Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetetu u Beogradu. Od 1969. godine radio je na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde 1982. godine dobija zvanje redovnog profesora. Predavao je Kulturologiju, Uvod u estetiku i Kulturnu istoriju Srba. Doktorsku titulu dobio je 1971. godine za tezu o Šelingovoj estetici, mitologiji i filozofiji. Kao gostujući profesor predavao je i na Ljubljanskom univerzitetu (1975—1978), na Filozofskom fakultetetu u Nišu (1971—1981), na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je od 1985. do 1988. predavao Estetiku. Bio je član AICA, glavni i odgovorni urednik časopisa Etno-kulturološki zbornik, član redakcije Rečnika pojmova iz likovne umetnosti pri SANU.

Za svoj naučni rad dobio je priznanja: Veselin Masleša u Sarajevu 1989. godine, nagradu Saveza jugoslovenskih izdavača 1989. godine, Laza Kostić u Novom Sadu 1997. godine. Najznačajnim njegovim delom smatra se Kulturologija, izdata u Beogradu 2000. godine.

Bio je predsednik upravnog odbora Etno-kulturološke radionice osnovane 1994. u Svrljigu.

#Pročitajte i