Potpuni prelazak na onlajn nastavu? Ministar: Ja sam protiv

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da su na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korone izneti predlozi uvođenja oštrijih mera.

Školska tabla, ilustracija, foto arhiva RBS
Školska tabla, ilustracija, foto arhiva RBS

On je dodao da očekuje da će takva biti i nova odluka države.

„Imali smo na sednici Kriznog štaba različite predloge i preporuke koje će biti sažete u pisanoj formi i predate predsednici Vlade Ani Brnabić kao zvanična preporuka. Predlozi idu u pravcu još oštrijih mera“, rekao je Ružić za TV Vojvodinu.

Prema njegovim rečima, situacija je alarmantna i „apsorpciona mogućnost“ bolnica se smanjuje, ne zbog manjka kapaciteta, već zato što je, „kako je on razumeo“, oko 10 odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

„Svakako ova preporuka zdravstvenog dela Kriznog štaba biti pretočena i u odluku Vlade Srbije u, prepostavljam, vidu oštrijih mera imajući u vidu brojke koje dobijamo“, naveo je ministar.

Govoreći o primeni mera u školama, on je naglasio da prelazak na onlajn nastavu ne predstavlja zatvaranje škola, napominjući da vaspitno-obrazovni proces neće stati.

„Mi smo na osnovu preporuka zdravstvenog dela Kriznog štaba doneli ovakvu Uredbu zbog generalnog epidemiološkog stanja u društvu. Ako bi se gledala situacija u obrazovnom sistemu, ona ne da nije alarmantna, nego nije ni problematična, pa nije ni ukazivala na potrebu da se nešto tako uradi“, rekao je Ružić.

Komentarišuci zahteve nekih sindikata da se onlajn nastava uvede i za niže razrede osnovne škole, on je rekao da se tome protivi.

„Kad je reč o nastavi od prvog do četvrtog razreda, to je procena pre svega obrazovne struke, uvažavajući epidemiološku situaciju, znamo da je tamo najmanja transmisija virusa. Elementarna pismenost, radne navike, stiču se u najmlađim starosnim dobima“, istakao je ministar.

Komentarišuci slučaj iz okoline Kladova, gde je direktorka osnovne škole kaznila učiteljicu jer su se deca rukovala u dvorištu, on je rekao da je inspekcija bila tamo i da će sutra biti poznat izveštaj, ali, kako je dodao, „Ako je samo to bio problem onda ga i nema“ i ta odluka neće postojati.

#Pročitajte i