Pojačana kontrola saobraćaja u zonama pešačkih prelaza

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da se prethodnih dana u našoj zemlji dogodio veći broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su stradali pešaci prilikom prelaska kolovoza na obeleženom pešačkom prelazu.

Ilustracija, policija, foto: Diego Fabian Parra Pabon
Ilustracija, policija, foto: Diego Fabian Parra Pabon

U ovim nezgodama jedan pešak je smrtno stradao, a više njih, među kojima i dvoje dece, zadobilo je telesne povrede.

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila rano jutros na području Ivanjice, poginula je pedesetdevetogodišnja žena dok je prelazila kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu, a u prethodna dva dana u nezgodama koje su se dogodile u Beogradu i Kragujevcu povređena su dva deteta starosti devet i jedanaest godina, takođe prilikom prelaska kolovoza na pešačkom prelazu.

S obzirom na to da je period godine kada je trajanje obdanice znatno kraće, česta je pojava magle i smanjena vidljivost, MUP apeluje na vozače da, kada se približavaju obeleženom pešačkom prelazu, upravljaju vozilom sa naročitom opreznošću, prilagode brzinu tako da mogu da zaustave vozilo i bezbedno propuste pešake koji su stupili ili imaju nameru da stupe na pešački prelaz.

Takođe, MUP upozorava i pešake na njihovu obavezu da se pre stupanja na kolovoz prethodno uvere da mogu da pređu ulicu na bezbedan način, tako da ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja, kao i na obavezu da prilikom kretanja kolovozom van naselja noću i u uslovima smanjene vidljivosti moraju biti osvetljeni ili označeni reflektujućom materijom.

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginulo je 97 pešaka, od kojih 54 u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u noćnim uslovima.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije će u narednom periodu kontinuirano sprovoditi mere pojačane kontrole saobraćaja koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, kontrolu poštovanja obaveza vozača prema pešacima, kao i poštovanja saobraćajnih propisa od strane pešaka, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vlada

#Pročitajte i