Srpski reditelj Goran Paskaljević sa karijerom krenuo iz Svrljiga?

Proslavljeni srpski filmski reditelj Goran Paskaljević preminuo je prošle nedelje u 74. godini života. 

Foto: RTS, youtube
Foto: RTS, youtube

Paskaljević je režirao mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi kratkometražni film snimio je na području Svrljiga, konkretno u selu Plužina.

Radi se o filmu Legenda o lapotu iz 1972. godine koji je snimljen na području svrljiške opštine, u selu Plužina. Film je nastao kao diplomski rad reditelja Gorana Paskaljevića, a on je u kategoriji kratkog igranog filma, dobio srebrnu medalju na XIX Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma 1972. godine, u Beogradu.

Film počinje uvodnim natpisom:

U mnogim selima jugoistočne Srbije još uvek živi legenda o surovom narodnom običaju iz prošlosti.

Lapot je legenda o običaju ubijanja najstarijeg člana porodice kad nije više sposoban da privređuje, odnosno kad postane finansijski teret za porodicu. U doba kad je hrane bilo malo, posle loše žetve, najstariji član koji više ne može da radi biva ritualno ubijen. Film prikazuje rekonstrukciju ovog običaja, od dogovora i pripreme za lapot, do kamenovanja od strane svih muškaraca iz sela.

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za Televiziju Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu snimio je 1976. godine.

Paskaljević je napravio više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Goran Paskaljević je rođen 22. aprila 1947. godine u Beogradu.

Radio ,,Bubamara“ upućuje najiskrenije saučešće porodici Paskaljević.

#Pročitajte i