Da li nas čeka Baba Marta? Koliko su moguće hladnoće u martu, možda i aprilu!?

Ovogodišnji februar obeležava se kao jedan od najtoplijih meseci ikada zabeleženih u Srbiji, sa temperaturama koje su prelazile čak i 20°C, dok je najviša zabeležena temperatura dostigla 23°C. Iako apsolutni rekord nije oboren, srednja februarska temperatura bila je najviša ikada zabeležena.

Sneg u Svrljigu, foto: Radio Bubamara
Sneg u Svrljigu, foto: Radio Bubamara

Iako je proleće ove godine stiglo znatno ranije, zimu nije potpuno isključiti iz računice. Iako trenutno nema naznaka ozbiljnijeg zahlađenja, postoji mogućnost da se ono pojavi u drugoj polovini marta ili u aprilu.

Podsećamo da je prošlogodišnji april doneo delovima Srbije rekordan sneg za taj mesec, praćen veoma hladnim vremenom. Pojava mraza može predstavljati opasnost i narednih mesec i po dana. U slučaju njegove pojave, mogao bi nepovoljno uticati na poljoprivredne i ratarske kulture, s obzirom na to da je vegetacija već uveliko krenula i to dosta ranije.

Ni pojava snega u martu i aprilu ne bi bila poželjna, jer je u tom periodu godine sneg obično veoma mokar, težak i vlažan, što bi moglo značajno oštetiti vegetaciju.

#Pročitajte i