Apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, apelovali su na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način može doći do proširenja požara i izazivanja veće materijalne i ekološke štete, a u najgorem slučaju do smrtnih posledica i povređivanja lica.

Aleksandar Radosavljević iz Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije apelovao je da se trava ili nisko rastinje ne pale na otvorenom, kako u urbanim sredinama, tako i na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma.

Ukoliko do požara dođe, molimo građane da kontaktiraju vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193, a ukoliko je požar manjeg intenziteta, da pokušaju sami da ga ugase, ako to neće uticati na njihovu ličnu bezbednost, rekao je Radosavljević.

Kako je istakao, od početka godine, na teritoriji Republike Srbije, došlo je do pojave 1.430 požara na otvorenom prostoru i tom prilikom nije bilo povređenih ni stradalih osoba.

Podsećamo, Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, navodi se u saopštenju.

#Pročitajte i