Kandidat za predsednika nove Vlade Srbije Ana Brnabić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je kandidat za predsednika buduće Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ana Brnabić i Milija Miletić u Svrljigu, foto: Svrljiške novine
Ana Brnabić i Milija Miletić u Svrljigu, foto: Svrljiške novine

Vučić je, u obraćanju javnosti povodom izbora mandatara, rekao da je u skladu sa Ustavom, nakon što je saslušao mišljenja predstavnika izbornih lista, doneo odluku o predlogu kandidata za predsednika Vlade.

Predsednik Republike je naveo da je odluka bila komplikovana i složena i unutar najveće stranke u zemlje, sa koalicionim partnerima, i dodao da će sva tri kandidata za ovo mesto biti važni članovi Vlade.

Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Anu Brnabić kao kandidata za predsednika Vlade. Ta odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku. Ana Brnabić neće biti četiri godine predsednik Vlade. Njen mandat trajaće kraće, doći će do promena u 2024. godini, ukazao je on.

Vučić je istakao da je važno da Brnabić ostane premijerka da bismo mogli da nastavimo da užurbano radimo na rešavanju problema za jesen i zimu, napomenuvši da je značajno da u tom periodu imamo nekog ko je iskusan.

On je rekao da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude formirana u narednih 20 dana, i ponovio da će u njoj biti mnogo promena.

Predsednik Republike je rekao i da u narednih nekoliko dana očekuje odgovor Evropske unije na predlog Beograda po kojem bi Srbima sa Kosova i Metohije bilo omogućeno da sa srpskim ličnim kartama ulaze i izlaze sa Kosmeta, poručivši da Srbi iz pokrajine ne mogu da pripadaju viznom režimu.

Nama je važno da svaki Srbin iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Gračanice može da uđe na Kosovo i Metohiju i da izađe sa dokumentima Republike Srbije. Ako nam to garantuju iz EU, jedan problem smo rešili, naglasio je Vučić.

On je rekao da oko registarskih tablica očigledno nema nikakvog dogovora, dodavši da će pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ubuduće biti preduslov razgovora sa Prištinom o bilo kom pitanju.

Prema njegovim rečima, kriza na Kosovu i Metohiji se produbljuje, ali je važno da Srbija reaguje staloženo i da ne bude proglašena krivom za propast pregovora.

Naši razgovori sa kosovskim Albancima bili su vrlo neuspešni, sa posrednicima iz EU i SAD izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ni oko čega ne slažemo u vezi sa priznanjem, rekao je Vučić.

On je najavio da će u Beogradu od 1. septembra biti održana velika sesija inicijative „Otvoreni Balkan“, kojoj će prisustvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije – Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kao i ministri spoljnih poslova Turske i Mađarske.

Biće to izuzetna manifestacija, promocija Srbije, Beograda, ali i „Otvorenog Balkana“ i Skoplja, Tirane, našeg zajedništva, zajedničkog pogleda u budućnost, naglasio je Vučić.

Predsednik Republike je, takođe, naveo da ne postoje planovi za restrikcije struje naredne zime, ali da je situacija u toj oblasti izuzetno teška, zbog čega je važno da nova vlada, koja će se time baviti, bude sastavljena u narednih dvadesetak dana.

Vučić je ukazao na to da će građani koji budu štedeli električnu enegiju imati veliki popust na svojim računima, napomenuvši da problemi sa strujom i ostalim energentima nisu nešto što ima veze sa Srbijom, već je to svetski problem izazvan ratom u Ukrajini.

On je naveo da je potrebno da se što pre pronađu nove količine mazuta, dodavši da je Srbija od kineskih partnera već uspela da nabavi najmanje milion tona indonežanskog uglja.

Vučić je rekao da bi po sadašnjim cenama struje i gasa na tržištu samo zbog kupovine neophodnih količina Srbija morala da izdvoji osam milijardi evra godišnje i da bi to značilo bankrot države jer je čitav budžet zemlje 13,5 milijardi.

Prema njegovoj oceni, to će ipak biti izbegnuto jer je država nabavljala sve što joj je potrebno u prethodnom periodu i ima rezerve u zemlji i u Mađarskoj.

On je, takođe, naveo da će manifestacija Evroprajd, koja je bila najavljena za septembar u Beogradu, biti otkazana ili odložena.

Predsednik Republike je istakao da nije srećan zbog toga i da se time ugrožavaju prava manjine, ali da je država takvu odluku donela pritisnuta brojnim problemima.

#Pročitajte i