Za podršku socijalnom preduzetništvu 50 miliona dinara u 2024. godini

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas na sednici Saveta za socijalno preduzetništvo da je za razvoj socijalnog preduzetništva, unapređenje položaja osetljivih grupa i njihovo zapošljavanje resorno ministarstvo budžetom za narednu godinu opredelilo 50 miliona dinara.

Nikola Selaković, foto: RBS
Nikola Selaković, foto: RBS

Selaković, koji je i predsednik Saveta za socijalno preduzetništvo, najavio je da će program razvoja i akcioni plan, koji treba da obezbede punu primenu Zakona o socijalnom preuzetništvu, biti usvojeni u narednim mesecima.

Ministar je podsetio na to da je u februaru 2022. godine Srbija, nakon decenije priprema, dobila Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim su definisani pojam solidarne ekonomije i uslovi za sticanje statusa socijalnog preduzeća.

Prema njegovim rečima, tada je predviđeno i uspostavljanje Saveta za razvoj socijalnog preduzetništva, sa ciljem da ovo telo osmisli program za razvoj sektora, koji će se dosledno i u kontinuitetu sprovoditi.

Selaković je naveo da ljudi koji pripadaju teško zapošljivom stanovništvu čine oko 35 odsto ukupnog broja nezaposlenih u zemlji, što je oko 130.000 građana.

Socijalno preduzetništvo je najpogodniji alat koji u formalno-pravnom smislu imamo, ali ga nismo stavili u funkciju i naš zadatak je da se u narednom periodu ozbiljno pozabavimo oživljavanjem socijalnog preduzetništva kroz donošenje petogodišnjeg programa razvoja, naglasio je ministar.

On je napomenuo da je u 2012. godini bilo više od 250.000 korisnika socijalne pomoći, danas je taj broj smanjen za nekih 37 odsto i iznosi 160.700, što je postignuto zapošljavanjem ljudi.

Od tih 160.000 najmanje trećina je iz kategorije radno sposobnog stanovništva i to je nešto o čemu treba da se razmišlja, rekao je ministar i dodao da će programom biti obuhvaćene mere usmerene na podršku zapošljavanju i unapređenju poslovanja socijalnih preduzeća, kao i druge aktivnosti u vidu edukacija i promocija.

Pored postojećih, program će pružiti podršku i novim privrednim subjektima koji imaju osnov da se registruju kao socijalna preduzeća.

Sama vidljivost ovog sektora biće unapređena kroz saradnju sa lokalnim samoupravama, kako bi na lokalu bio prepoznat značaj socijalnog preduzetništva, kao i prilike koje ono pruža u cilju ostvarenja njegove društvene uloge.

Od 500 socijalnih preduzeća koliko je procenjeno da postoji u Srbiji, tek je desetak registrovano u Agenciji za privredne registre pod tim imenom.

U narednom periodu NALED će, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), kroz projekat „Javne nabavke i dobra uprava za veću konkurentnost”, raditi na širenju svesti o prednostima i značaju socijalne ekonomije.

Glavna odlika ovih preduzeća jeste da se osnivaju kao rezultat privatne inicijative, s ciljem da ponude održiva rešenja za razvoj zajednica. Karakteriše ih društvena misija, demokratsko upravljanje i obaveza da dobit reinvestiraju ili vrate u zajednicu.

Zakon o socijalnom preduzetništvu, zajedno sa Programom i Akcionim planom, čini paket koji pruža mogućnost unapređenja položaja osetljivih grupa i pomoći će da dugoročno nezaposleni, žrtve nasilja, invalidi, beskućnici, povratnici sa odsluženja kazni i drugi, lakše dođu do posla.

#Pročitajte i