Šuštavac na Staroj planini odneo živote šest krava

Stara planina, Srbija – Na području Stare planine, nekoliko domaćinstava suočava se s ozbiljnom krizom jer je šest krava uginulo zbog zarazne bolesti šuštavca. Dijagnoza je nedavno potvrdila prisustvo ove opasne bolesti, stavljajući stočarsku zajednicu u hitnu potrebu za pomoći.

Ispaša krava, foto ilustracija, pixabay.com
Ispaša krava, foto ilustracija, pixabay.com

Iako se šuštavac obično povezuje s kravama, važno je napomenuti da može zaraziti i svinje, koze i ovce. Srećom, ova bolest nije prenosiva na ljude.

Prema informacijama koje smo dobili, zaražene krave su bile na ispaši kada su oboljele. Šuštavac se takođe pojavljuje među ovcama na tom području. Veterinarski tehničar i narodni poslanik Milija Miletić apeluje na sve stočare da odmah prijave slučajeve ove bolesti Veterinarskoj ustanovi.

Milija Miletić, foto: Ujedinjena seljačka stranka
Milija Miletić, foto: Ujedinjena seljačka stranka

Područje Knjaževca mora hitno staviti pod kontrolu i sprovesti neophodnu vakcinaciju stoke. Miletić poziva Upravu za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede da pruže smernice kako bi okolne opštine koje se graniče sa Knjaževcem takođe sprovele vakcinaciju stoke. Naglasak je na tome da bi troškove vakcinacije trebalo snositi iz državnog budžeta, kako bi se olakšalo stočarima.

Miletić predlaže besplatnu vakcinaciju stoke za sve stočare, s troškovima koji bi išli na teret Ministarstva poljoprivrede.

Ova zarazna bolest se najčešće prenosi putem hrane i karakteriše visoka stopa smrtnosti. Brza vakcinacija stoke na jugoistoku Srbije postaje neophodna. Miletić ističe važnost preventivnih mera, napominjući da je afrička kuga kod svinja još uvek prisutna i nanosi velike štete. Zato se ne sme čekati da se bolest proširi i napravi još veću štetu stočarima i državi.

Stočari i lokalne vlasti se nadaju da će hitna akcija i podrška države pomoći u suzbijanju širenja šuštavca i očuvanju stočarstva na ovom području.

Izvor: Agro Savet

#Pročitajte i