Boban Zdravković, Dragana Mirković i Zorana Mićanović na 18. Belmužijadi

Prvi vikend avgusta ove godine biće obeležen jednim od najvažnijih događaja u regionu – Belmužijadom, koja slavi svoje punoletstvo. Ove godine, manifestacija će biti bogatija nego ikada, sa muzičkim nastupima velikih zvezda kao što su Boban Zdravković, Dragana Mirković i popularna Zorana Mićanović.

Povećan priliv gostiju

Organizatori očekuju rekordnu posećenost, a turisti su već počeli sa rezervacijama smeštaja u motelima, restoranima i po kategorizovanim smeštajima širom Svrljiga. Očekuje se da ovogodišnja Belmužijada privuče više gostiju nego ikada ranije, što će dodatno doprineti promociji i razvoju lokalne zajednice.

Trodevni program

Belmužijada traje tri dana, a započinje dan ranije, 1. avgusta, sa tradicionalnim „Saborom gajdaša balkanskih zemalja“. Tokom manifestacije, posetioci će imati priliku da uživaju u smenjivanju folklornih ansambala, degustaciji belmuža i mnogobrojnim takmičenjima. Jedno od najvažnijih takmičenja biće izbor za najukusniji belmuž, tradicionalni pastirski specijalitet napravljen od mladog sira i kukuruznog brašna.

Šta je belmuž?

Belmuž je specijalitet sa dugom tradicijom u ovom delu Srbije. Ovaj ukusni i hranljivi obrok pravi se od mladog sira koji se kuva i meša sa kukuruznim brašnom dok se ne dobije homogena smesa. Belmuž je neizostavan deo kulturne baštine Svrljiga i okolnih krajeva, a njegovo pripremanje predstavlja pravu umetnost.

O opštini Svrljig

Opština Svrljig, smeštena u istočnoj Srbiji, poznata je po svojim prirodnim lepotama, bogatoj tradiciji i kulturnim manifestacijama. Svrljig se ponosi svojim etno-kulturnim nasleđem, a Belmužijada je centralni događaj koji okuplja ljude iz svih krajeva zemlje i inostranstva. Ova manifestacija nije samo prilika za uživanje u dobrom provodu i hrani, već i za upoznavanje sa tradicijom i običajima ovog kraja.

Belmužijada ove godine obećava nezaboravan provod za sve posetioce. Pored muzičkih nastupa i kulinarskih takmičenja, posetioci će moći da uživaju i u bogatom kulturnom programu koji uključuje nastupe folklornih ansambala i mnoge druge aktivnosti. Dođite u Svrljig i postanite deo ove jedinstvene manifestacije koja slavi tradiciju, muziku i dobru hranu!

#Pročitajte i