Od sutra do 3. maja pojačana kontrola na putevima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 21. aprila do 3. maja 2022. godine, sprovodiće akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju kako bi se tokom predstojećih vaskršnjih i prvomajskih praznika, kad se na putevima u Srbiji očekuje povećan broj vozila, očuvala bezbednost saobraćaja.

Ilustracija, policija, foto: Diego Fabian Parra Pabon
Ilustracija, policija, foto: Diego Fabian Parra Pabon

Akcija će biti usmerena na otkrivanje najtežih prekršaja, kao što su prekoračenje brzine kretanja vozila, nepropisno preticanje, upravlјanje vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje telefona tokom vožnje. Takođe, zbog većeg broja motocikala i mopeda u saobraćaju, policija će kontrolisati i ove učesnike u saobraćaju.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, a prilikom zaustavlјanja svakog vozila koje prekorači brzinu kretanja, kontrolisaće se i da li vozači i putnici koriste sigurnosni pojas.

„U 2021. godini, za tri praznična dana, u saobraćajnim nezgodama poginulo je 10, a povređeno 300 učesnika u saobraćaju. Naglašavamo da je vožnja pod dejstvom alkohola najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda tokom praznika, što potvrđuje činjenica da su tokom prošle godine u vreme praznika u čak 53 saobraćajne nezgode učestvovali vozači pod dejstvom alkohola“, rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima u vreme praznika.

#Pročitajte i