Obeležena pčelarska slava u Pirkovcu kod Svrljiga

U subotu, 16. septembra, Udruženje Pčelara opštine Svrljig (UPOS) proslavilo je svoju tradicionalnu pčelarsku slavu, Prepodobni Simeon Stolpnik.

Obeležavanje pčelarske slave, foto: M.M. / G.M.
Obeležavanje pčelarske slave, foto: M.M. / G.M.

Ova svečanost održana je na pčelinjaku porodice Mihajlović u selu Pirkovac, koji su ovogodišnji domaćini ove važne manifestacije.

Glavna tačka programa bila je preuzimanje kolača za narednu godinu od ovogodišnjeg domaćina Gorana Mihajlovića, člana UPOS-a. Kolač je svečano predat Vladi Maniću, takođe članu ovog udruženja. Ovaj običaj simbolizuje kontinuitet i blagostanje za narednu godinu i tradicionalno je važan deo proslave pčelarske slave.

Goran Mihajlović, ovogodišnji domaćin slave, izrazio je svoju čast i zadovoljstvo što je imao priliku da bude kolačar i da ugosti svoje kolege i prijatelje pčelare na svom pčelinjaku. On je istakao važnost ovakvih okupljanja za razmenu iskustava i jačanje zajedništva među pčelarima.

Pčelarska slava Prepodobni Simeon Stolpnik predstavlja poseban trenutak za pčelare opštine Svrljig, jer okuplja ljude koji se strastveno bave pčelarstvom i doprinose razvoju ove važne delatnosti u svom regionu. UPOS nastavlja sa svojim radom i aktivnostima, promovišući pčelarstvo i brinući se o zdravlju i očuvanju pčelinjih zajednica u Svrljigu.

Obeležavanju slave prisustvovali su predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković i narodni poslanik Milija Miletić.

#Pročitajte i