Nove mere u borbi protiv virusakorona na snazi od 17. jula i važe ZA CELU SRBIJU

Na teritoriji naše zemlje, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu prethodno proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi. 

Pranje ruku, foto: RBS
Pranje ruku, foto: RBS

DISTANCA OD 1,5 M

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

ZAŠTITNE MASKE

Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu danas je proširena na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuzetka.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Sve mere koje su usvojene na današnjoj sednici Kriznog štaba važiće od petka, 17. jula.

A P E L   V L A D E   R E P U B L I K E    S R B I J E

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa.

Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv koronavirusa izaći kao pobednici.

#Pročitajte i