Milija Miletić čestita praznik Svetog proroka Jeremiju i Svetog Atanasija Velikog

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke i narodni poslanik, Milija Miletić, svima koji obeležavaju i slave Svetog proroka Jeremiju i Svetog Atanasija Velikog čestita slavu.

Foto: RBS
     Foto: RBS

,,Svima koji slave čestitam praznik, da vam ova i naredne godine budu rodne i blagorodne – kako na njivi, tako i u kući“, stoji u saopštenju Milije Miletića.

Sveti prorok Jeremija, hrišćanski je svetitelj i prorok, rođen šest vekova pre Isusa. U nekim krajevima Srbije i dan danas su se održali običaji i narodna verovanja. Veruje se da je Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica, zbog toga je običaj da se na današnji dan rasteraju gmizavci, kako se ne bi pojavljivali preko leta.

Sveti Atanasije Veliki od ranog detinjstva bio je posvećen veri. Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra, bio je na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji. Na ovom skupu, svetac se proslavio svojom učenošću, svetiteljstvo i pobožnošću za Pravoslavlje.U nekim krajevima Srbije slave vodeničari,  koji veruju da tog dana đavoli napadaju  u virovima, pa ni vodenice tada ne rade.

 

#Pročitajte i