Vlada usvojila izmene seta uredbi iz oblasti poljoprivrede

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi iz oblasti poljoprivrede, koje su usklađene sa rebalansom budžeta za 2023. godinu.

Poljoprivreda, ilustracija, pixabay.com
Poljoprivreda, ilustracija, pixabay.com

Usvajanjem tih izmena omogućen je nastavak isplate davanja po hektaru, premija za mleko i podsticaja za kvalitetna priplodna grla, odnosno sredstava po svim javnim pozivima koji su raspisani tokom ove godine, kao i mere podrške konditorima.

Takođe, obezbeđeno je i 1,6 milijardi dinara za sanaciju rečnih vodotokova nakon poplava.

Na sednici Vlade su usvojene sledeće izmenjene uredbe: o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, o finansijskom davanju poljoprivrednim gazdinstvima za poljoprivrednu proizvodnju biljnih kultura u 2023. godini, o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu, o vanrednoj interventnoj meri podrške pravnim licima i preduzetnicima koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine i o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine.

Nakon rebalansa, budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu uvećan je za iznos od 34,7 milijardi dinara i iznosi 114,4 milijardi dinara. Iznos ukupnih subvencija u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja je 100,9 milijardi dinara.

Na sednici su doneta i rešenja o dodeli novčanih nagrada za sportske rezultate na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini — košarka, 3 na 3, u Izraelu, u Jerusalimu, od 5. do 7. septembra ove godine.

Nagradu u iznosu od po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti dobiće košarkaši Marko Branković, Nemanja Barać, Stefan Kojić, Strahinja Stojačić i trener muške košarkaške selekcije Marko Ždero.

Članovi Vlade doneli su rešenja o dodeli novčanih nagrada muškoj Košarkaškoj reprezentaciji Srbije za osvojenu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u toj olimpijskoj disciplini koje je održano u Republici Filipini, Japanu i Republici Indoneziji od 25. avgusta do 10. septembra ove godine.

Nagrade u visini od po 25.000 evra u dinarskoj protivvrednosti dobili su članovi naše košarkaške reprezentacije i njihov trener Svetislav Pešić.

#Pročitajte i