13. FEBRUAR: Svetski dan radija

Danas je Svetski dan radija, dan posvećen ovoj izuzetnoj medijskoj platformi koja već decenijama služi kao sredstvo informisanja, zabave i povezivanja širom sveta. Radio, kao audio medij, ima posebno mesto u srcima mnogih, pružajući neposrednu i intimnu vezu sa slušaocima.

Radio, ilustarcija, pixabay.com
Radio, ilustarcija, pixabay.com

Ovaj dan obeležava se u čast osnivača radija, italijanskog naučnika i inovatora Guglielma Markonija, koji je 1895. godine patentirao bežični sistem za prenos signala, čime je postavio osnove za razvoj radija. Od tada pa do danas, radio je neprekidno evoluirao, prilagođavajući se tehnološkim promenama i društvenim potrebama.

Uz pomoć talentovanih voditelja i novinara, radio postaje još snažniji instrument za informisanje i zabavu. Njihov rad često ostavlja dubok i neprocenjiv uticaj na zajednice u kojima deluju. Njihova sposobnost da prenesu vesti, priče i emocije putem zvuka čini ih nezamenjivim članovima medijske zajednice.

Kao portal posvećen promovisanju radijskog stvaralaštva, Radio Bubamara ponosno obeležava Svetski dan radija. Ovaj radio, osnovan 13. maja 1992. godine u Svrljigu, ima bogatu istoriju i važnu ulogu u lokalnoj zajednici. Njegova misija je da informiše, zabavlja i povezuje ljude, čime doprinosi kulturnom i društvenom razvoju svog regiona.

RADIO BUBAMARA – ISTORIJA

Jovica Joca Miladinović (levo) i Ivica Miladinović (desno)
Jovica Joca Miladinović (levo) i Ivica Miladinović (desno) – vlasnici

Bubamara je prvi radio u opštini Svrljig, a i u jugoistočnom delu Republike Srbije. Danas, nakon dve decenije rada ova medijska kuća postala je savremena i moderna radio stanica. Bubamara više od dve decenije gost u mnogim domovima svojih uvaženih slušaoca u Svrljigu, Nišu, Beogradu a i širi van granica naše zemlje.

Program Radio Bubamare Svrljig emituje se 24 sata non-stop. Prateći potrebe naših slušaoca emitujemo: informativne, političke, edukativno – obrazovne, dečije, kulturne, sportske i emisije muzičkog sadržaja.

Za dosadašnji rad Bubamari je uručen veliki broja priznanja, a po sprovedenim anketama najslušaniji smo radio u jugoistočnoj Srbiji.

Foto: RBS
Foto: RBS

Raniji period obeležen je radom na frekvenciji UKT FM 93,5 MHz na području regiona južne i jugoistočne Srbije, a na zadnjem konkursu Republičke Radiodifuzne Agencije (REM) dobijena je frekvencija UKT FM 96,5 MHz. Trenutna zona servisa je ok 90 % pokrivenosti naše opštine, a program se sluša u jugoistočnoj Srbiji kao i u čitavom svetu.

Od 2016. godine Radio Bubamara program emituje sa lokacije Svrljig-Plužina (nadmorska visina 580 metara) i svojim signalom pokriva oko 90 % teritoriju opštine Svrljig kao i dobar deo jugoistočne Srbije, u planu je emitovanje programa u kablovskim sistemima u Srbiji i susednim državama.

#Pročitajte i