Danas vernici proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Vasilija Ostroškog, velikog čudotvorca, čije se mošti čuvaju u manastiru Ostrog. Ovaj dan u kalendaru obeležen je crvenim slovom.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Rodom Jovanović, Vasilije je rođen u Popovom polju 1610. godine. Na rođenu je dobio ime Stojan. Oni su važili za pobožnu porodicu koja redovno posećuje sva bogosluženja. Ljubav prema crkvi bila je prisutna od malena,  a kada je porastao otišao je u manastir Uspenja Presvete Bogorodice i primio monaški čin. Kasnije je izabran i proglašen za episkopa Zahumskog i Skenderijskog. Kao arhijerej, prvo je stanovao u manastiru Tvrdoš, a kada su je Turci razorili, preselio se na Ostrog. U Ostroškoj steni je izgradio crkvu Časnog i Životvornog Krsta i naredio da se živopiše. Na današnji dan, 29. aprila po starom kalendaru, 1671. godine se upokojio u manastiru Ostrogu, gde i danas na njegov grob dolaze mnogi bonici i hodočasnici.

Petnaestgodišnji dečak Stanko, pastir ovcam, ubijen je u zbegu od Turaka 1714. godine. Kosti njegovih ruku su položene uz mošti Vasilija Ostroškog, pa se zato pominje u crkvi s njim ovog dana.

Po narodnom verovanju, ne treba baviti se teškim poslovima, ali je potrebno čistiti kuću, kako bi u domu vladali sloga i mir tokom cele godine.

#Pročitajte i