Epidemiolog Radmilo Petrović: Mere su smešne, vakcinacija spora, britanski soj će biti dominantan

Virus ne poznaje noć i vikend i zato su strože mere samo dva dana u nedelji smešne, rekao je za RTS epidemiolog Radmilo Petrović. On kaže da jedino vakcinacija i stečeni imunitet mogu da suzbiju dalje širenje koronavirusa.

Nove mere, foto ilustracija: Renate Köppel, pixabay
Nove mere, foto ilustracija: Renate Köppel, pixabay

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da se mere moraju pooštriti na duži period kako bi se otvorio prostor za bržu vakcinaciju.

„Za mene su ove mere smešne jer ako neko veruje da virus više voli noć a ne dan, vikend a ne svaki dan u nedelji, onda je to smešno“, rekao je gostujući u Beogradskoj hronici doktor Petrović.

Mere u trajanju od nekoliko nedelja a ne dana, koje predlaže i medicinski deo Kriznog štaba, mogle bi da pomognu.

„To nije dovoljno vremena da se suzbije virus ali bi mogla da se ubrza vakcinacija i do tri puta“, smatra epidemiolog.

Prema njegovim rečima, vakcinacija ide sporo.

„Mi imamo nešto više od 660.000 osoba koje su primile i drugu dozu vakcine, a vakcinacija je završena tek kada neko primi obe doze. Tek 3-4 nedelje posle druge doze stiče se imunitet i tada može da se govori o smanjenju frekvencije virusa. A ovde govorimo o oko 10 odsto stanovnoištva, što nije dovoljno“, objasnio je doktor Petrović.

Mere koje preduzimamo, maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostora, ne mogu značajno da utiču na krivu epidemije, smatra epidemiolog, navodeći da je virus i dalje nepredvidiv.

„Osim kapljično on se širi i vazduhom. Zbog toga je neophodna vakcinacija. U prirodi je virusa da stalno mutira i traži prostor za dalje širenje. Britinaski soj je mnogo infektivniji i on polako počinje da dominira“, kaže doktor Petrović.

Epidemiolog kaže da je situacija teška usled virusa koji ne poznajemo dovoljno, ali moramo da ga sprečimo vakcinacijom, u Srbiji, regionu ali i u celom svetu.

„Dok god virus postoji, bilo gde, predstavljaće pretnju. Mora da bude kordinacije i zajedničkog delovanja protiv virusa“, istakao je epidemiolog.

Doktor Petrović pamti i vreme variole vere kada su, kako kaže, ljudi sami trčali da se vakcinišu.

„Da nije bilo epohalnog otkrića Dženera i vakcine protiv variola vere mi bi i danas umirali. Strah je bio toliki da nisu bili potrebni ni pozivi, svi su trčali da se vakcinišu. Mi se ne plašimo ovog virusa jer je smrtnost 1 do 3 odsto, ali treba da ga se plašimo jer ostavlja teške posledice za one koji su ga preležali“, zaključio je epidemiolog Radmilo Petrović.

Izvor: Radio Televizija Srbije (RTS)

#Pročitajte i