BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE U SVRLJIGU

Plivanje za časni Bogojavljenski krst održava se svake godine u Svrljigu, počevši od 2012-te, na veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje.  

Plivanje za Časni krst 2012. godine u Svrljigu, foto: youtube
Plivanje za Časni krst 2012. godine u Svrljigu, foto: youtube

Ranijih godina plivanje za Časni krst održavano je na reci Svrljiški Timok, prvo kod mosta kod Elektrodistribucije, a potom naniže, preko puta SRC ,,Pastirište“, da bi poslednjih godina cela manifestacija bila preseljena na kupališnom kompleksu ,,Bazeni Pastirište“.

Vredno je pomenuti da je prošle godine učestvovalo samo dvojica takmičara, a do krsta je prvi stigao Milan Mladenović Džona, privatnik iz Svrljiga.

U toku ove nedelje objavićemo detaljnije podatke o načinu i vremenu prijavljivanja za učešće u plivanju.

Bogojavljenje je praznik kojim se proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sv. Jovan Preteča krstio Isusa Hrista u reci Jordanu. Dok je Isus izlazio iz vode, ugledao je Sv. Jovan kako se otvoriše nebesa, i Sveti Duh u obliku golubice siđe na Isusa Hrista, i sa neba se ču glas: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji!“ .Ovaj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i javno uvođenje Isusa Hrista u spasiteljsku dužnost.

#Pročitajte i