Održana 15. Belmužijada u Svrljigu

U Svrljigu je proteklog vikenda, od petka do nedelje, održana 15. privredno-turistička i kulturna manifestacija ,,Belmužijada“. 

Belmužijada Svrljig 2021
Belmužijada Svrljig 2021

I ove, kao i prethodnih godina centralna manifestacija održana je na Sportsko-rekreativnom centru ,,Pastirište“, a pored štandova sa izloženim rukotvorinama svrljiških domaćica i domaćina posetioci su mogli uživati u hrani i piću u kafanama i pod vejnicima na ovom mestu.

Zanimljivo je to da je cena čašice belmuža ove godine iznosila 150 dinara.

Pobednici u spravljanju ovog ukusnog i punomasnog svrljiškog specijaliteta je ekipa ,,Peđa Drajinac“, drugo mesto pripalo je ,,Pošti“, a treće Lovačkom udruženju.

U petak je održan 14. Sabor gajdaša balkanskih zemalja, a odmah potom usledilo je otvaranje 15. Belmužijade.

Zvanično su je otvorili predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković i narodni poslanik Milija Miletić, a otpočela je izborom za najlepšu pastiricu i pastira, takmičarskim delom za sportiste i majstore u spravljanju belmuža, te takmičenju domaćica u pravljenju najlepših pita i drugih proizvoda od testa.

Prve večeri nastupio je bend ,,Topli Maj“, drugo veče bilo je rezervisano za orkestar ,,Fule sa muzičarima“, a treće za folk pevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović koja je održala koncert pred nekoliko hiljada ljudi.

Organizator manifestacije je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.

Smatra se da je kroz tri dana Svrljig posetio veliki broj ljudi, ali za nijansu manje nego proteklih godina, verujući da je pandemija virusa COVID-19 uzela maha i uplašila mnoge ljude u našoj, ali i zemljama regiona.

Naredna manifestacija je ,,Janijada“ koja bi trebalo da se održi 21. avgusta u Lukovu kod Svrljiga.

#Pročitajte i