Danas je 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Danas se u Evropi obeležava 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije.

Foto: unsplash.com
     Foto: unsplash.com

U zemljama EU ovaj dan se simboliše kao dan koji je označio prelomnu tačku u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu. U Rusiji se 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi. Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala okupaciju u Drugom svetskom ratu. U Milanu je 1955. godine odlučeno da se 9. maj obeležava kao Dan Evrope.

Deveti maj, uveden je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine. Ovo je bio prvi korakom u nastanku EU. Deklaracija je bila predlog Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika. Cilj je bio da se rat više nikada ne ponovi.  1951. osnovana je  Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je potom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a 1991. godine u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

#Pročitajte i