Danas vernici proslavljaju Markovdan

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Svetog jevanđelistu Marka, saputnika i pomoćnika apostola Petra koji je u svojoj poslanici, Marka nazvao svojim duhovnim sinom. U kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom i uvek se pada treći dan od Đurđevdana. 

Marko je napisao Sveto jevanđelje koje je i apostol Petar potvrdio kao istinito. Tada Marka postavlja za episkopa i propovednika u Misiru. Bio je Jevrejin, iz plemena Levijeva. Uvršten u 70 svetih apostola Hristovih. Na zahtev vernih rimskih hrišćana, napisao je Jevanđelje.

Činio je mnoga čuda, pa su zato mnogi poverovali u Isusa Hrista i krstili su se. U Aleksandriju je mnoge preveo u hrišćanstvo, zbog čega je odveden u tamnicu. Neznabošci su uhvatili Marka i uz silne uvrede vukli ga ulicama Aleksandrije. Ranjenom u tamnici javio se anđeo nebeski, a potom i Gospod Isus tešeći ga rečima: Mir tebi Marko, jevanđeliste moj! Marko je odgovorio: Mir i Tebi Gospode moj, Isuse Hriste!Sutra su ponovo počeli da ga muče, ali on je preminuo tada. Njegove svete mošti u 9. veku, prenete su u Veneciju i pokopane u duždevoj kapeli, a zatim  u 11. veku u Crkvu svetog Marka.

Danas se poljski radovi izbegavaju. Ne valja na ovaj dan ni spavati, da se ne bi spavalo preko cele godine.

 

 

#Pročitajte i