FK SVRLJIG NA JESEN PROTIV PARTIZANA U OKVIRU STOGDOIŠNJICE KLUBA

Fudbalski klub ,,Svrljig” u 2023. godini kreće sa pripremama za obeležavanje stogodišnjice kluba. 

FK ,,Svrljig'', foto: RBS
FK ,,Svrljig“, foto: RBS

FK ,,Svrljig” osnovan je 1926. godine, a prvi podaci o početku osnivanja javljaju se 1924. godine.

Tim povodom, najstarija sportska organizacija u Svrljigu se priprema za početak velike proslave i velike obnove kluba koja kreće realizacijom sredinom 2023. godine.

Na jesen FK ,,Svrljig” će ugostiti superligaša iz krema srpskog fudbala ekipu sa dugom tradicijom i najvećim brojem navijača u Svrljigu – FK ,,Partizan”.

FK Partizan grb

Pregovori oko datuma odigravanja ovog prijateljskog meča su u toku, a kako nam je rečeno, planirano je da se utakmica odigra pred kraj jesenjeg dela takmičenja.

Javni poziv i obaveštenje biće objavljeno mesec dana pre odigravanja meča.

KRATKI ISTORIJAT KLUBA

download 1

Davne 1926. godine mladi školarci u tadašnjem hotelu „London“ su osnovali svrljiški sportski klub „Građanski“.

Ovaj naziv svrljiški fudbaleri nosili su sve do 1945. godine kada klub menja naziv u FK „Svrljig“.

U sportskoj istoriji Svrljiga, gradića sa oko 10.000 stanovnika, nije bilo boljeg sportskog „ambasadora“ koji je ime svog grada preneo širom Srbije i bivše Jugoslavije.

Prvu pravu fudbalsku loptu je doneo Dragi Svetozarević, jedan od osnivača kluba.

Svrljig je imao vrsne fudbalere.

Za neke su bolji bili oni predratni: dr Milenko Hadžić, Rade Golubović, Branko Dikić, Mile i Vlasta Rakić, Vasilije Anđelković, Slobodan Blagojević, Sava Ilić, Slobodan Dikić, Branko i Milutin Cvetković, braća Nenad i Predrag, braća Nikolić kao i mnogi drugi…

Najveći uspeh kluba obeležen je 1995. i 1996. godine kada za dve takmičarske sezone napreduju dva ranga takmičenja kada iz Niške građanske lige ulaze u zonu i odmah zatim u Srpsku ligu.

Ovom uspehu najveći doprinos dali su u svojim dobrim igrama: Vučković, Milojić, Nikolić, Zdravković, Ivan i Zoran, Đorđević, Asanović, Antić, Rakić, Petrović, Todorović, Stojadinović, Milosavljević, Gavrilović, Milićević…

#Pročitajte i