Počela prva faza izgradnje digitalnih mreža u ruralnim predelima Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas obeležavanju početka izvođenja radova u okviru projekta razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije koju organizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Sestre Radović“ u selu Zagorica, opština Topola.

Internet, foto: pixabay.com / free photo
Internet, foto: pixabay.com / free photo

Brnabić je tom prilikom istakla da je ovaj projekat od velike važnosti jer će omogućiti svim građanima Srbije, a posebno onima koji žive u najudaljenijim ruralnim mestima, savremeni pristup internetu.

Svi znate koliko se Srbija promenila od 2014. godine i koliko smo mnogo novca strateški odvajali za putnu infrastruktru, što je veoma važno za ekonomski razvoj Srbije, ali pored puteva koji jesu žila kucavica, veoma su važni i digitalni putevi, poručila je Brnabić.

Premijerka je istakla da je veoma važno za ravnomerni rast i razvoj da naši najmlađi sugrađani ostaju u svojim sredinama i da svojim znanjem razvijaju i najudaljeniji deo Srbije.

Za to su im potrebni pravi uslovi. Građani u ruralnim sredinama moći će da koriste sve elektronske usluge, zahvaljujući projektu koji radimo sa Evropskom investicionom bankom, uz ogromnu podršku Evropske unije, rekla je premijerka.

Ona je navela da je čitav ovaj projekat vredan 500 miliona evra, od čega je 250 miliona evra investicija države, a 250 miliona evra je investicija privatnih partnera telekomunikacionih kompanija.

Od 250 miliona evra koliko država ulaže, od preko 150 miliona evra koje smo obezbedili za ovu prvu fazu, u kojoj ćemo povezati 120.000 domaćinstava na brzi internet, 118 miliona evra je povoljan kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, a skoro 35 miliona evra je donacija Srbiji od Evropske unije, istakla je ona.

U prvoj fazi biće izgrađeno približno 4.700 kilometara optičkih trasa i obuhvatiće oko 700 ruralnih naselja, 120.000 domaćinstava i oko 730 škola.

Završetak prve faze planiran je do kraja 2023.godine, a do kraja 2025. godine 100 odsto teritorije Srbije biće pokriveno brzim internetom.

Izvor: Vlada Republike Srbije

#Pročitajte i