Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da se mladićima i devojkama do 27 godina sa diplomom osnovnih akademskih studija civilnih fakulteta prvi put do sada pruža mogućnost da postanu oficiri roda avijacije i steknu zvanje vojnog pilota.

Ilustracija, vojska, Vatrena moć Vojske Srbije - Sadejstvo 2020, preuzeto: YT RTS emisija Dozvolite
Ilustracija, vojska, Vatrena moć Vojske Srbije – Sadejstvo 2020, preuzeto: YT RTS emisija Dozvolite

Prvi korak do tog cilja oni mogu učiniti već danas podnošenjem prijave za Kurs slušalaca rezervnih oficira roda avijacije u centrima Ministarstva odbrane, šalterima Pošte ili na portalu eUprave.

Kandidati koji zadovolje opšte uslove biće upućeni na medicinske i psihološke provere, a potom na selektivnu padobransku i letačku obuku.

Oni koji budu izabrani da pohađaju Kurs slušalaca rezervnih oficira, proći će šestomesečnu opštu vojnu obuku sa određenim elementima letačke obuke i steći mogućnost da postanu potporučnici Vojske Srbije roda avijacije.

U jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane budući potporučnici nastaviće letačku obuku do sticanja zvanja vojnog pilota.

Mesto u kokpitu Miga-29, Mi-35, H-145 i ostalih vazduhoplova Vojske Srbije očekuje one koji imaju želju da stanu u plavi stroj i predispozicije za jedno od najcenjenijih zanimanja u našoj zemlji.

Rok za podnošenje prijava je 31. mart 2022. godine, a više informacija o uslovima i načinu konkurisanja možete pronaći na sledećem linku: https://www.mod.gov.rs/cir/18330/javni-oglas-za-prijavu-kandidata-za-slusaoce-kursa-za-rezervne-oficire-vojske-srbije-roda-avijacije-18330.

Izvor: Vlada Srbije