Zadruge šansa za opstanak porodičnih gazdinstava

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić izjavio je da je šansa za opstanak najvećeg broja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih u našoj zemlji ima 570.000, njihovo udruživanje.Krkobabić, foto: RTV youtube

Krkobabić, foto: RTV youtubeKrkobabić je, govoreći na Okruglom stolu o zadrugarstvu u okviru Zimskih susreta poljoprivrede na Zlatiboru, istakao da poljoprivrednike na udruživanje tera mali, a usitnjen posed i da zadruge kao organizacioni oblik udruživanja nemaju valjanu alternativu ni u Evropskoj uniji, a ni kod nas.

Uspešna zadruga daje uspešno selo, a uspešno selo uspešnu Srbiju, rekao je Krkobabić.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov-Bizonj istakla je značaj ovakvih skupova jer, kako je rekla samo kada znamo kakvo je stanje i kakve su nam potrebe možemo da opredelimo adekvatna buduća ulaganja.

Ljudi se sve više organizuju u zadruge i to iziskuje ulaganja u mehanizaciju, skladišne kapacitete i nove ljude. Zadruge daju doprinos budžetu Srbije, doprinose ekonomskoj održivosti svojih zadrugara a time i održivosti sela, naglasila je Nestorov-Bizonj.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je zadrugarstvo u usponu i da se u narednom periodu planira formiranje zadružnog fonda, povećanje broja zadrugara i što veća sinergija sa strukom i naukom.

Istaknuto je da su od 2017. godine za zadrugarstvo iz programa podrške zadrugama „500 zadruga u 500 sela“ izdvojene 2,2 milijarde dinara za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj 207 novoosnovanih i starih zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga u Srbiji.

Izvor: Vlada Republike Srbije

#Pročitajte i