Objavljen javni poziv za zamenu stolarije za ovu godinu

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave za energetsku efikasnost, koji će trajati 15 dana, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović i pozvala ih da se prijave.

Ilustracija, pixabay.com
Ilustracija, pixabay.com

„Nakon toga će opštine i gradovi raspisati svoje javne pozive za građane i preduzeća koja će raditi zamenu stolarije. Svi koji žele da zamene svoju stolariju neka se jave na te javne pozive, novca ima dovoljno. Ministarstvo je ove godine obezbedilo 250 miliona evra samo za zamenu stolarije i solarne panele“, rekla je ministarka Mihajlović gostujući na K1 televiziji.

Dodala je da su i lokalne samouprave u svojim budžetima, takođe, obezbedile novac za ovaj posao.

Ministarka je podsetila da je visina subvencije 50 procenata i da će u najnerazvijenim opštinama ministarstvo učestvovati sa 70 procenata sredstava u zameni stolarije.

Navela je da se razgovaralo sa centrima za socijalni rad da za socijalno ugrožena domaćinstva, koja su i energetski siromašna, Ministarstvo pokuša da jednim delom učestvuje u zameni stolarije.

„Ukoliko budemo uspeli to i da uradimo na nacionalnom nivou uspećemo da uštedimo proizvodnju jedne termoelektrane, a to je 15-20 procenata naše potrošnje. To za Srbiju znači da može da ima mnogo manju emisiju štetnih gasova i da bude na nivou onih država koje polako kreću da postanu energetski nezavisne“, istakla je Mihajlovićeva.

Izvor: Tanjug, RTS

#Pročitajte i