Javni poziv za projekte razvoja nedovoljno razvijenih opština

Na inicijativu Kabineta ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije Novice Tončeva zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, na sednici Vlade usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podrške unapređenju razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2022. godinu, na osnovu koje je danas raspisan javni poziv za prijavu projekata koje podnose jedinice lokalne samouprave.

Novica Tončev, foto: Parlament.rs
Novica Tončev, foto: Parlament.rs

Pravo na podnošenje prijave projekata imaju jedinice lokalne samouprave koje spadaju u red izrazito nedovoljno razvijenih opština, kojih u Srbiji ima 44.

Kriterijumi za ocenjivanje prijava projekata biće održivost projekta, broj potencijalnih korisnika obuhvaćenih projektom, sopstveno učešće i efekat realizovanog projekta na kvalitet života u jedinici lokalne samouprave.

Realizacija projekata ima za cilj podizanje kapaciteta u oblasti izgradnje, rekonstrukcije i opremanja objekata i nabavke opreme od značaja za izrazito nedovoljno razvijene opštine.

Sve informacije o javnom pozivu i formulari nalaze se na sajtu Kabineta za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Tončev je ovim povodom rekao da je prioritet Kabineta za razvoj nedovoljno razvijenih opština da, u svakom trenutku, maksimalno uradi sve što može kako bi se poboljšali uslovi za život i rad u nerazvijenim područjima.

Želim da građani i lokalne samouprave znaju da imaju našu punu podršku. Aktivno smo se zalagali da ove godine sredstva budu veća i u tome smo i uspeli, naveo je Tončev.

Ministar je podsetio na to da su predstavnici Kabineta zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština tokom prethodne godine obišli najveći broj tih opština i uverili se u efikasno korišćenje odobrenih sredstava.

Stanovnici tih opština, kako je naglasio, neguju jedan novi duh koji omogućava da zajednički idemo putem ubrzanog oporavka i prelaska u kategoriju višeg stepena razvijenosti.

Nastavljamo još energičnije da se borimo da mladi vide perspektivu opstanka na svojim ognjištima, da nam se deca više rađaju i da sadašnje i buduće finansijere razvojnih projekata u tim opštinama uverimo u to koliko je to radan i vredan narod, zaključio je Tončev.

Izvor: Vlada Srbije

#Pročitajte i